Vertrouwenspersoon bij ongewenst gedrag op de werkvloer

 |   |  Share: 

Steeds vaker is het een belangrijk, maar schrikbarend onderwerp; ongewenst gedrag op de werkvloer. Voorbeelden van ongewenst gedrag zijn pesten, seksueel overschrijdend gedrag en discriminatie. Veel werknemers voelen zich niet meer veilig op de werkvloer door bovenstaande oorzaken. De gevolgen hiervan zijn groot, waardoor werkgevers genoodzaakt zijn om op te treden.

Vertrouwenspersoon
Op dit moment ligt er een initiatiefwetsvoorstel bij de Eerste Kamer, wat stelt dat een vertrouwenspersoon binnen een organisatie verplicht moet worden. Het is van groot belang dat iedere werknemer zich sociaal veilig voelt binnen een organisatie. Het instellen van een vertrouwenspersoon, zorgt ervoor dat de werkgever een veilige omgeving kan creëren voor alle werknemers.

Nog niet verplicht
Op dit moment is het dus nog niet verplicht voor werkgevers om een vertrouwenspersoon in te stellen. Dit wetsvoorstel moet eerst nog door de Eerste Kamer worden ingestemd. Echter zou het nu al beschikbaar stellen van een vertrouwenspersoon binnen een organisatie, ongeacht of het wettelijk verplicht is, kunnen helpen om ongewenst gedrag tegen te gaan.

Juridisch advies?
Bent u benieuwd naar wat de mogelijkheden zijn voor uw bedrijf? Neem dan contact op met de juristen van Frontyr via 085 – 773 26 66 of stuur een e-mail naar advies@frontyr.nlHeeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stel direct een vraag online...