Blog

Juridische actualiteiten

← Terug

Een zieke werknemer met een ‘nulurencontract’

16 december 2024

Als u besluit om een werknemer in dienst te nemen, dan kiest u er mogelijk voor om overeen te komen dat de werknemer voor nul uren wordt ingezet. Het is van belang dat u zich in dat geval realiseert dat u mogelijk verplicht bent om loon door te betalen bij ziekte.

Bij een nul-urencontract staan er geen vast aantal uren in het contract. De werknemer is verplicht te komen als hij door u wordt opgeroepen. De afgesproken periode dat de werknemer moet werken heet de oproepperiode. Het moment waarop de werknemer ziek wordt is van belang voor de vraag of het loon doorbetaald moet worden bij ziekte.

Als de werknemer ziek wordt in de oproepperiode heeft hij recht op tenminste 70% van het loon over de uren die de werknemer zou moeten werken. Als dit bedrag lager is dan het geldende minimumloon, krijgt de werknemer het minimumloon. Blijft de werknemer na afloop van de oproepperiode ziek of wordt de werknemer ziek buiten de oproepperiode, dan heeft de zieke werknemer geen recht meer op loon. Wel geldt er een uitzondering wanneer er een vast arbeidspatroon is ontstaan. Hiervan is sprake als u uw werknemer gedurende drie maanden structureel heeft ingezet. Als er sprake is van een vast arbeidspatroon en de werknemer doet hier een beroep op, dan heeft de werknemer tijdens ziekte recht op doorbetaling van de uren die hij gemiddeld heeft werkt.

De werknemer met een nulurencontract heeft in sommige gevallen dus recht op uitbetaling van het aantal uren dat hij gemiddeld in de laatste drie maanden heeft gewerkt. U bent dan ook verplicht om het loon van uw werknemer door te betalen op basis van dit aantal uren wanneer hij ziek wordt.

Voorbeeld: U biedt een nieuwe werknemer een nulurencontract aan. Vervolgens laat u hem drie maanden gemiddeld 20 uur per week werken. Daarna raakt uw werknemer arbeidsongeschikt. Nu kan de werknemer zich erop beroepen dat hij een vast arbeidspatroon heeft van 20 uur per week. De werknemer heeft dan ook recht op doorbetaling van zijn loon op basis van 20 uur per week.

Heeft u als werkgever vragen naar aanleiding van deze blog? De juristen van Frontyr helpen u hier graag mee verder. Neem contact met ons op via 085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl.