Bedrijfsongeval? Wat zijn de verplichtingen voor u als werkgever
21 november 2024
Een ongeluk op de werkvloer zit in een klein hoekje, maar kan grote gevolgen hebben. Denk hierbij aan verwonding door een verkeerde val, een ongeluk met een machine of een ongeluk tijdens een bedrijfsuitje. Als gevolg hiervan kan arbeidsongeschiktheid ontstaan.
Naast het feit dat de werkgever te maken krijgt met re-integratieverplichtingen, kan de werkgever mogelijk ook aansprakelijk worden gehouden voor het ongeluk. Indien het ongeval plaatsvindt tijdens het werk, dan kan de werkgever aansprakelijk zijn op grond van artikel 658 van Burgerlijk Wetboek 7. De werknemer hoeft niet precies aan te kunnen tonen wat het ongeluk heeft veroorzaakt, maar wel dat de schade is opgelopen tijdens het werk. Uitgangspunt is dat de activiteit waarbij de werknemer schade heeft opgelopen, een bepaalde mate van samenhang met het werk dat werd uitgevoerd moet hebben. Aansprakelijkheid voor de werkgever bestaat dus niet alleen wanneer een bedrijfsongeval tijdens de werkzaamheden plaats heeft gevonden. Ook aan de werkzaamheden ‘gelinkte’ activiteiten kunnen leiden tot werkgeversaansprakelijkheid, zoals bedrijfsuitjes en personeelsactiviteiten. Als de werknemer dit kan aantonen, dan kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld.
Ingeval de werknemer ziek uit dienst gaat door het aanwezig zijn van een bedrijfsongeval kan de werknemer schade claimen, bijvoorbeeld gemiste inkomsten uit overwerk en fooien, of misgelopen bonussen en winstverdeling. Ook andere schadeposten kunnen in rekening worden gebracht door de werknemer, zoals dagvergoeding van een ziekenhuisopname of kosten van mantel- of thuiszorg. Om dit als werkgever te voorkomen is het van belang dat de werkgever voor een veilige werkomgeving zorgt, waarbij zo nodig een veiligheidsuitrusting aan de werknemer wordt gegeven. Ook moet de werkgever instructies geven hoe veilig gewerkt kan worden en moet de werkgever zorgdragen dat deze instructies worden gevolgd.
De werkgever is niet aansprakelijk voor de schade als kan worden aangetoond dat de werkgever voldoende veiligheidsmaatregelen heeft getroffen om het ongeval of de ziekte te voorkomen of wanneer de werknemer de schade aan zichzelf te wijten heeft, omdat de werknemer bewust een risico nam waardoor het ongeval is ontstaan. Er moet dan sprake zijn van opzet of bewuste roekeloosheid.
Kortom, zorg er als werkgever voor dat de kans op een bedrijfsongeval van een werknemer zo nihil mogelijk wordt gemaakt en neem de zorgplicht voor een veilige werkomgeving uiterst serieus.
Heeft u als werkgever aanvullende vragen naar aanleiding van deze blog? De juristen van Frontyr helpen u hier graag mee verder. Neem contact met ons op via 085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl.