Wat als uw werknemer weigert mee te werken aan re-integratie?
15 augustus 2024
Wanneer een werknemer ziek wordt, zijn de werkgever en de werknemer verplicht om met elkaar samen te werken. De arbeidsongeschikte werknemer moet zich houden aan verschillende re-integratieverplichtingen op grond van de wet. Zo moet de werknemer gevolg geven aan door de werkgever of door de bedrijfsarts gegeven redelijke voorschriften en meewerken aan getroffen re-integratiemaatregelen. Daarnaast is de werknemer verplicht mee te werken aan het opstellen, evalueren en bijstellen van het plan van aanpak en de werknemer is verplicht passende arbeid te verrichten als hij daartoe in staat wordt gesteld.
Het kan dan ook voorkomen dat een werknemer onvoldoende meewerkt of zelfs weigert mee te werken aan zijn herstel en de re-integratie. In dat geval heb je als werkgever een aantal mogelijkheden op grond van de wet. U kunt namelijk een loonmaatregel toepassen in de vorm van een loonopschorting of een loonstop. Het is belangrijk om de verschillen tussen deze maatregelen te kennen als werkgever.
Bij een loonopschorting ontvangt de werknemer zijn loon met terugwerkende kracht, wanneer hij zijn verplichtingen alsnog nakomt. Loonopschorting kan worden ingezet als de werknemer weigert inlichtingen te geven aan de werkgever, die hij nodig heeft om te bepalen of er recht is op loon. De werknemer dient zich dan ook te houden aan de opgegeven controlevoorschriften.
Bij een loonstop is dit echter anders. Hierbij kan de werkgever het loon stopzetten totdat de werknemer zijn verplichtingen nakomt. Over deze periode is de werknemer zijn loon dus definitief kwijt. Dit is een maatregelen die veel impact kan hebben en daarom kan deze ook alleen door de werkgever worden ingezet als de werknemer zich niet houdt aan de wettelijke regels voor re-integratie. Dit is onder andere het geval wanneer de werknemer niet meewerkt aan het plan van aanpak, zonder deugdelijke grond weigert passende arbeid te verrichten, zijn genezing opzettelijk belemmert of weigert mee te werken aan redelijke voorschriften die zijn bedoeld om hem in staat te stellen passende arbeid te verrichten.
Let wel op dat u als werkgever verplicht ben om van tevoren een zogeheten waarschuwingsbrief af te geven aan uw werknemer. In deze brief wordt vermeld dat er een loonmaatregel dreigt. Zo heeft de werknemer nog enige tijd om deze maatregel te kunnen voorkomen.
De werkgever is eindverantwoordelijk voor de re-integratie. Om die reden is het, ter voorkoming van een loonsanctie, van belang om adequaat op te treden tegen een werknemer die niet aan zijn re-integratieverplichting voldoet door een loonmaatregel aan te kondigen en zo nodig toe te passen.
Heeft u wellicht te maken met een werknemer die zich niet of onvoldoende inzet voor zijn re-integratie en wilt u maatregelen treffen maar weet u niet hoe en welke mogelijkheden u heeft? De juristen van Frontyr helpen u hier graag mee verder. Neem contact met ons op via 085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl.