Gedifferentieerde premies Ziektewet en WGA gaan omhoog
24 september 2024
Door middel van de gedifferentieerde premies voor de regeling Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten (WGA) en de Ziektewet, bekostigen de werkgevers de lasten hiervan. Dit doen de werkgevers door jaarlijks sociale premies af te dragen over het loon van hun werknemers. Hiermee verzekeren zij hun werknemers onder andere tegen de financiële gevolgen van arbeidsongeschiktheid en ziekte. De werkgever kan de keuze maken om als eigenrisicodrager op te treden en het risico zelf te dragen of de keuze maken om zich te laten verzekeren via het UWV.
Vanaf 2025 zullen deze premies omhoog gaan. De gemiddelde premie van de WGA van 0,77% zal naar 0,83% stijgen en de gemiddelde premie van de Ziektewet van 0,45% naar 0,50%. Deze stijging is een gevolg van de toename van de WGA-uitkeringslasten en de Ziektewet-lasten.
Wat betreft de WGA-lasten verwacht het UWV een verdere lastenstijging door de indexaties van de uitkeringen en een beperkte toename van het aantal uitkeringsjaren. Hiernaast wordt verwacht dat de 60-plusmaatregel niet wordt verlengd naar 2025. Deze maatregel maakt een sociaal-medische beoordeling van 60-plussers gemakkelijker. Dit betekent dat de WGA-uitkeringen aan 60-plussers die vanaf 2025 instromen weer ten laste komen van de Werkhervattingskas en niet meer van het Arbeidsongeschiktheidsfonds.
Verder wordt verwacht dat de Ziektewet-lasten verder zullen stijgen, terwijl er al een vermogenstekort is om alle lasten te dekken. Door middel van de premiestijging wordt beoogd dit vermogenstekort terug te brengen.
Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? De juristen van Frontyr helpen u hier graag mee verder. Neem contact met ons op via 085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl.