Wist u dat de wettelijke vakantiedagen niet zonder meer vervallen?

 |   |  Share: 

Nu het nieuwe jaar is aangebroken, hebben uw werknemers recht op een nieuw saldo aan wettelijke vakantiedagen. Het saldo aan vakantiedagen dat is opgebouwd, maar niet is genoten in 2022 wordt meegenomen naar 2023. Dit saldo aan wettelijke vakantie-uren vervalt in principe zes maanden na het jaar waarin deze zijn opgebouwd. Betekent dat dan dat de wettelijke vakantiedagen van 2022 per 1 juli aanstaande automatisch vervallen? Neen!

Om de wettelijke vakantiedagen van 2022 per 1 juli 2023 te kunnen laten vervallen, bent u als werkgever verplicht om uw werknemer daadwerkelijk in staat te stellen om zijn vakantiedagen op te nemen. Ook bent u verplicht om uw werknemers nauwkeurig en op tijd te informeren over het opnemen van vakantiedagen, en dat als de werknemer dat niet doet, dat deze komen te vervallen. Heeft uw werknemer – bijvoorbeeld door een drukke periode – geen mogelijkheid (gehad) om vakantiedagen op te nemen? Of verzuimt u om uw werknemer te informeren over het opnemen en verval van de wettelijke vakantiedagen? Dan kan de werknemer na 1 juli 2023 dus ook nog zijn wettelijke vakantiedagen van 2022 opnemen.

De juristen van Frontyr raden u aan om uw werknemers dus deze maand nog te informeren over het opnemen en het verval van hun wettelijke vakantiedagen. Heeft u hierbij graag ondersteuning? Of wilt u informatie over het verval van de bovenwettelijke vakantiedagen? Bel dan naar 085 – 773 26 66 en krijg direct één van de juristen aan de lijn!Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stel direct een vraag online...