Blog

Juridische actualiteiten

← Terug

Wat te doen als de eigenrisicodrager niet betaalt?

21 oktober 2024

Als een werknemer ziek uit dienst treedt bestaat er vaak aanspraak op een ziektewetuitkering. In beginsel betaalt het UWV deze uitkering, maar dit geldt niet wanneer de (ex-)werkgever eigenrisicodrager is voor de Ziektewet. De (ex-)werkgever dient in dit geval de uitkering te betalen. In de meeste gevallen komt de (ex-)werkgever deze verplichting na, maar wat als hij dit onverwachts niet doet? Er is onlangs een dergelijke situatie aan de orde gekomen, waarover uitspraak is gedaan door de rechtbank Rotterdam.  

In de betreffende kwestie was een werknemer ziek uit dienst gegaan en was de (ex-)werkgever eigenrisicodrager voor de Ziektewet. De (ex-)werkgever betaalde echter geen ziektewetuitkering aan de werknemer, waarop de werknemer een kort geding aanspande tegen de (ex-)werkgever. De werknemer eiste veroordeling van de (ex-)werkgever tot betaling van de ziektewetuitkering, vermeerderd met een wettelijke verhoging van 50% en op straffe van een dwangsom. Volgens de
(ex-)werkgever was de werknemer niet-ontvankelijk, aangezien de werknemer het UWV hiervoor diende aan te spreken en niet de (ex-)werkgever.

De kantonrechter oordeelde dat de (ex-)werkgever gelijk had en de werknemer een procedure tegen het UWV had moeten starten. Het UWV is uiteindelijk verantwoordelijk voor de uitbetaling van de ziektewetuitkering, ondanks de (ex-)werkgever eigenrisicodrager is. De verplichting tot betaling van de ziektewetuitkering dient in dit soort gevallen te worden overgenomen door het UWV. Wanneer de UWV overgaat tot het uitvoeren van deze verplichting, kunnen zij de ziektewetuitkering op de eigenrisicodrager verhalen.

Mocht het UWV weigeren, dan kan de werknemer zo nodig een bezwaarprocedure starten tegen deze beslissing. Dit kan echter lang duren, waardoor het in spoedeisende gevallen is toegestaan om als werknemer voorlopige voorzieningen aan te vragen. De werknemer dient zich in beide gevallen te wenden tot de bestuursrechter, want de route via de civiele rechter is een doorlopende weg.

Heeft u vragen naar aanleiding van deze blog? De juristen van Frontyr helpen u hier graag mee verder. Neem contact met ons op via 085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl