Blog

Juridische actualiteiten

← Terug

Vrijstelling BPM voor bestelauto’s

13 juni 2024

Bpm-vrijstelling verdwijnt per 1 januari 2025
BPM, ofwel ‘Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen’, is een aanschafbelasting die u eenmalig betaalt bij de aanschaf van een nieuwe auto. De hoogte van de BPM is afhankelijk van de CO2-uitstoot van het voertuig. Dit betekent dat hoe meer CO2 uw auto uitstoot, hoe meer belasting u moet betalen. Dit geldt niet alleen voor nieuwe auto’s, maar ook voor tweedehands auto’s die uit het buitenland worden geïmporteerd.

Tot op heden geldt een belangrijke uitzondering voor ondernemers. Zij hoeven namelijk geen BPM te betalen bij de aanschaf van een bestelauto, tenzij deze voor zakelijke doeleinden wordt gebruikt. Dit voordeel vervalt echter vanaf 2025. Vanaf dat jaar zullen ondernemers dezelfde BPM moet betalen voor een bestelauto als voor een personenauto. Deze verandering is bedoeld om de verkoop van emissievrije en zuinige bestelauto’s te stimuleren.

Wat betekent dit voor ondernemers?

 1. Kostenbesparing door elektrisch rijden:
  Als u overstapt op een elektrische bestelauto, profiteert u nog steeds van vrijstelling van BPM. Dit is een bewuste keuze van de overheid om de overstap naar emissievrij rijden te stimuleren. Elektrische bestelauto’s blijven voorlopig vrijgesteld van BPM, wat een aanzienlijke kostenbesparing kan opleveren.
 2. Toegang tot milieuzones:
  Steden worden steeds strenger met betrekking tot milieuzones. Dieselbestelauto’s worden steeds vaker geweerd uit stedelijke gebieden. Elektrische voertuigen hebben deze beperking niet en bieden daarom meer vrijheid om in steden te opereren zonder boetes of beperkingen.
 3. Vrijstelling motorrijtuigenbelasting:
  Tot en met 2024 hoeft u voor een elektrische (bestel)auto geen motorrijtuigenbelasting te betalen. Dit maakt elektrisch rijden financieel nog aantrekkelijker.
 4. Groter aanbod:
  Het aanbod van elektrische bestelauto’s groeit. Dit betekent meer keuze voor u als koper, zodat u een voertuig kunt kiezen dat perfect aansluit bij uw zakelijke behoeften.

Ons advies: gebruik dit moment om al uw bedrijfsauto’s en emissiezones op een rij te zetten en stem daar uw investeringen op af.

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen? De juristen van Frontyr helpen u hier graag mee verder. Neem contact met ons op via 085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl.