Vervalste coronatest leidt tot ontslag op staande voet

 |   |  Share: 

Dat bevestigt een recente uitspraak van de rechtbank Rotterdam. Een zieke werknemer zei een bezoek aan de bedrijfsarts af, omdat hij positief zou zijn getest op corona. Bij deze afmelding stuurde de werknemer een testbewijs mee. Omdat de geboortedatum op de testverklaring niet klopte en het lettertype waarin de naam van de werknemer was weergegeven niet overeenstemde met het lettertype van het overige document, ontstond er bij de werkgever twijfel over de echtheid van het testbewijs. Bij navraag gaf de werknemer aan dat het testbewijs echt was. Na contact te hebben opgenomen met de testlocatie bleek echter dat het document wel degelijk was vervalst.

De werknemer wordt door de werkgever op staande voet ontslagen. Voor de werkgever staat vast dat de werknemer valsheid in geschrifte heeft gepleegd om daarmee te trachten de werkgever om de tuin te leiden. De rechter oordeelt dat het ontslag op staande voet terecht is, mede omdat de valsheid in geschrifte was bedoeld om de werkgever te misleiden, waarmee het vertrouwen van de werkgever begrijpelijkerwijze is geschaad. De gehele uitspraak leest u hier.

Twijfelt u aan de geldigheid van een coronatestbewijs van een werknemer van u? Hoewel bovenstaande uitspraak hoop geeft, hangt het sterk van de omstandigheden af of een ontslag op staande voet in dat geval ook stand houdt. Een onterecht ontslag op staande voet kan u duur komen te staan. Neem daarom in dit soort situaties tijdig contact op met één van onze juristen via 085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl. Wij denken met u mee en helpen u graag bij het nemen van de juiste stappen.



Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stel direct een vraag online...