VAR verdwijnt per 1 mei 2016

 |   |  Share: 

Onlangs is het wetsvoorstel Deregulering Beoordeling Arbeidsrelaties definitief aangenomen. Daarmee is het verdwijnen van de Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) een feit geworden.  

Als u werkt met zelfstandigen zonder personeel, dan zullen deze zelfstandigen in de meeste gevallen niet bij u in dienst treden. Voorheen was het gebruikelijk om in die gevallen van de zelfstandige te verlangen dat hij beschikte over een geldige VAR, omdat de VAR u meer zekerheid kon geven over uw inhoudings- en premieplicht. Per 1 mei 2016 wordt de VAR echter afgeschaft. Daarna krijgt u tot 1 mei 2017 de tijd om uw afspraken met zelfstandigen aan te passen.

Ter vervanging van de VAR biedt de Belastingdienst een aantal modelovereenkomsten aan. Deze overeenkomsten kunt u voorleggen aan de zelfstandige, die werkzaamheden voor u verricht en die niet bij u in dienst is. De modelovereenkomsten bieden u net zoveel zekerheid over uw inhoudings- en premieplicht, als de VAR u bood. Op de website van de Belastingdienst vindt u alle verschillende modelovereenkomsten.

Overigens kunt u er ook voor kiezen om zelf een overeenkomst op te stellen. Deze overeenkomst kunt u vervolgens voorleggen aan de Belastingdienst, zodat de Belasting kan beoordelen of u inhoudings- en premieplichtig bent.Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stel direct een vraag online...