Tozo voor zelfstandig ondernemers verlengd

 |   |  Share: 

Veel zelfstandig ondernemers zijn door de coronacrisis in financiële problemen gekomen. Om deze ondernemers financieel tegemoet te komen, is de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) in het leven geroepen. Aangezien nog niet alle sectoren tijdens de versoepelingen van de maatregelen kunnen opstarten, is de Tozo verlengd tot 31 augustus 2020. Er wordt ook wel gesproken over de ‘Tozo 2’.  

Wat houdt de Tozo in?

Op basis van de Tozo kunt u bij uw gemeente tijdelijke inkomensondersteuning aanvragen. Indien u aan de voorwaarden voldoet, wordt uw inkomen aangevuld tot het sociaal minimum. Daarnaast kunt u een lening voor bedrijfskapitaal aanvragen van maximaal 10.517 euro tegen 2 procent rente. Het maximaal te lenen bedrag geldt voor de Tozo 1 en 2 gezamenlijk.

Wie komen in aanmerking voor de ‘Tozo 2-uitkering’?

Zowel ondernemers die al gebruikmaken van de Tozo-uitkering, als ondernemers die hiervan nog geen gebruik hebben gemaakt, kunnen ondersteuning aanvragen. De ‘Tozo 2’ gaat in per 1 juni 2020 en geldt alleen voor de maanden juni, juli en augustus. Indien u al een Tozo-uitkering ontvangt tot en met juni, dan kunt u voor de maanden juli en augustus aanspraak maken op de ‘Tozo 2’-uitkering.

Voorwaarden ‘Tozo 2’

De ‘Tozo 2’ verschilt slechts op één punt van de oude regeling. Er gaat namelijk een partnerinkomenstoets gelden bij de uitkering voor levensonderhoud. Dit houdt in dat het inkomen van uw partner meetelt voor het bepalen van de hoogte van de uitkering. Als het inkomen van uzelf en uw partner (het huishoudinkomen) in de maanden waarvoor u de uitkering aanvraagt boven het sociaal minimum komt, bestaat er geen recht op de ‘Tozo 2’-uitkering.

Voor meer informatie over de Tozo verwijzen wij u naar ons blogbericht over de ‘Tozo 1’.

Heeft u hulp nodig bij de aanvraag van de Tozo of heeft u een andere juridische vraag? De juristen van Frontyr staan ook tijdens de coronacrisis voor u klaar. Neem contact op via advies@frontyr.nl of 085 – 773 26 66.Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stel direct een vraag online...