Leent u uw trekker kosteloos uit? Maak ook dan goede afspraken! 

 |   |  Share: 

Nu kerst achter de rug is, en 2023 is begonnen, staat voor een groot deel van ons land de volgende feestperiode alweer voor de deur: carnaval! Tijdens carnaval stellen veel bedrijven hun trekker of ander werkmaterieel beschikbaar voor de jaarlijkse optocht. Maar wat nu als er tijdens zo’n optocht schade ontstaat aan de trekker of het werkmaterieel zelf, of erger nog, wat als daarmee (letsel)schade wordt toegebracht aan anderen? Wie is er dan aansprakelijk voor die schade?

Wanneer u voertuigen (of andere objecten) kosteloos ter beschikking stelt aan een ander, is er sprake van bruikleen. Voor schade aan een object dat u in bruikleen heeft gegeven is de andere partij, mits deze kan aantonen dat hij goed zorg heeft gedragen voor het object, in beginsel niet aansprakelijk. Dat betekent dat wanneer de andere partij, de lener, kan bewijzen dat hij goed voor het object heeft gezorgd, u hem niet aansprakelijk kunt houden voor de schade aan uw voertuig. Ook schade ontstaan in het verkeer komt al snel voor uw rekening als eigenaar van het object.

De juristen van Frontyr raden u dan ook aan om, voordat u objecten kosteloos aan anderen ter beschikking stelt, duidelijke afspraken hierover schriftelijk vast te (laten) leggen. Denk hierbij aan afspraken over waarvoor het object mag worden gebruikt, door wie, hoe en hoe lang en natuurlijk wie er aansprakelijk is bij eventuele schade.

Heeft u hulp nodig bij het opstellen van dergelijke afspraken, of bent u vergeten afspraken te maken en bent u aansprakelijk gesteld? De juristen van Frontyr helpen u graag.



Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stel direct een vraag online...