In hoeverre is een opdrachtgever aansprakelijk voor de ingehuurde zzp’er?

 |   |  Share: 

Omdat ICT-bedrijf ICT Wonder B.V. voor een speciale gelegenheid een houten welkomstbord wil laten maken, huurt zij zzp’er Jan in die gespecialiseerd is in het maken van houtwerk. Tussen Jan en ICT Wonder B.V. wordt er een overeenkomst van opdracht gesloten. Voor de opdracht wordt in het bedrijfspand van ICT Wonder B.V. een ruimte beschikbaar gesteld waar Jan zijn spullen kan uitstallen. Ondanks dat Jan voor veel verschillende bedrijven al zo’n welkomstbord heeft gemaakt, gaat het toch mis; tijdens het bewerken van het hout zaagt Jan met een zaagmachine de vingertop van zijn duim eraf. Door het letsel kan Jan al een tijd geen werk verrichten waardoor hij schade lijdt. Als gevolg hiervan ontvangt ICT Wonder B.V. een aansprakelijkstelling van Jan waardoor zij de juristen van Frontyr inschakelen.

In de aansprakelijkstelling schrijft Jan dat een werkgever op grond van de wet een zorgplicht heeft jegens zijn werknemer. Volgens Jan kan dit soms ook op dezelfde wijze gelden voor de opdrachtgever jegens opdrachtnemer. Jan stelt dus dat de zorgplicht niet is nagekomen door ICT Wonder B.V. Als de opdrachtgever deze zorgplicht niet naleeft en er ontstaat schade, dan is de opdrachtgever in principe aansprakelijk voor de schade die daaruit ontstaat. De juristen van Frontyr vertellen aan ICT Wonder B.V. dat wat Jan zegt kan kloppen, mits aan het vereiste is voldaan dat de zzp’er soortgelijke werkzaamheden verricht als de eigen werknemers van het bedrijf. Nu Jan gespecialiseerd is in het maken van houtwerk, en ICT Wonder B.V. een ICT-bedrijf is, hiervan geen sprake. Hierdoor wijzen de juristen van Frontyr met succes de aansprakelijkheid namens ICT Wonder af. Jan heeft het hierna erbij laten zitten.

De juristen van Frontyr geven als tip dat de opdrachtgever de aansprakelijkheid in deze situatie had kunnen voorkomen door een goede aansprakelijkheidsbepaling op te laten nemen in de overeenkomst waarmee de aansprakelijk in dit geval werd uitgesloten.

Bent u, of huurt u wel eens een zelfstandige in? En bent u benieuwd wat uw verplichtingen zijn jegens de zzp’er? Neem dan contact op door te bellen naar 085 – 773 26 66 of mail naar advies@frontyr.nl.Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stel direct een vraag online...