Een dreigend faillissement? De WHOA biedt mogelijk uitkomst!

 |   |  Share: 

Op 1 januari 2021 is de nieuwe Wet Homologatie Onderhands Akkoord (WHOA) in werking getreden. De WHOA is onderdeel van de Faillissementswet en geldt voor alle bedrijven. Door middel van de WHOA kan zonder instemming van alle schuldeisers toch een akkoord bereikt worden op een schuldregeling. Te weinig ondernemers zijn op de hoogte van deze mogelijkheid. In onderstaand artikel leest u meer over de WHOA.

De situatie vóór 1 januari 2021

Tot 1 januari 2021 kon er enkel een akkoord ten aanzien van een schuldenregeling bereikt worden wanneer alle schuldeisers en aandeelhouders instemden. Wanneer slechts één schuldeiser of aandeelhouder weigerde mee te werken, kon dit al leiden tot een faillissement.

Waarom de WHOA?

De WHOA moet bedrijven helpen die door hoge schulden failliet dreigen te gaan, terwijl zij nog wel levensvatbare bedrijfsactiviteiten hebben. Bedrijven kunnen door middel van de WHOA schulden reorganiseren en hun bedrijfsvoering voortzetten. Zelfs wanneer een bedrijf onvoldoende overlevingskans heeft, kan de WHOA uitkomst bieden. Bedrijven kunnen door de WHOA namelijk zonder faillissement stoppen. De WHOA biedt ondernemers met schulden praktische en snellere oplossingen, dan bestaande regelingen. Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om een lopende huurovereenkomst met toestemming van de rechter eenzijdig te beëindigen, wanneer een verhuurder niet instemt met een voorgestelde vrijwillige wijziging of beëindiging. Veel ondernemers komen namelijk in de problemen door de huur van de bedrijfsruimte.

Hoe werkt de WHOA?

Als ondernemer kunt u het WHOA-traject zelf opstarten. Daarbij behoudt u ook zelf de controle over uw onderneming, zodat u kunt blijven ondernemen. De Kamer van Koophandel heeft een WHOA-routekaart voor u ontwikkeld. In zeven stappen wordt het WHOA-traject beschreven. Via deze link kunt u de routekaart raadplegen.

Heeft u vragen over de WHOA? Neemt u dan gerust contact op met de juristen van Frontyr via advies@frontyr.nl of 085-773 26 66.Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stel direct een vraag online...