Betalen onbelaste vaste reiskostenvergoeding verlengd tot 1 april 2021

 |   |  Share: 

Eerder informeerden wij u over het feit dat de maatregel waarmee werkgevers de vaste reiskostenvergoeding gedurende de coronacrisis onbelast aan de thuiswerkende werknemers mochten doorbetalen, per 1 januari 2021 kwam te vervallen. Hier is verandering in gekomen. De maatregel is namelijk verlengd tot 1 april 2021. In onderstaand artikel leest u hier meer over.

De vaste reiskostenvergoeding

Werkgevers mogen werknemers een vaste onbelaste reiskostenvergoeding geven tot maximaal € 0,19 per kilometer. Dit geldt ongeacht het vervoersmiddel. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van het aantal keren dat de werknemer per jaar naar de werkplek reist en de lengte van die reizen. Eén van de voorwaarden om de vaste reiskostenvergoeding te mogen verstrekken is dat een werknemer 36 weken (bij een vijfdaagse werkweek) of 128 dagen per jaar naar een vaste werkplek reist. Dit wordt ook wel de ‘36-weken of 128-dagen-eis’ genoemd.

De wijziging per 1 januari 2021

Eerder werd bepaald dat de werkgever per 1 januari 2021 de werknemer voor thuiswerkdagen geen onbelaste reiskostenvergoeding meer mocht verstrekken wanneer de werknemer niet aan de 36-weken of 128-dagen-eis voldeed. De werkgever mocht in dat geval alleen de daadwerkelijke reisdagen nog belastingvrij vergoeden aan de werknemer. Voor werknemers die het grootste gedeelte van de tijd thuiswerken, betekende dit dat zij geen vaste onbelaste reiskostenvergoeding meer mochten ontvangen.

Verlenging van de maatregel tot 1 april 2021

De mogelijkheid om de vaste reiskostenvergoeding te blijven betalen, ook als die kosten niet meer (volledig) worden gemaakt, is verlengd tot in ieder geval 1 april 2021 verlengd. De voorwaarde die hierbij geldt, is dat de onbelaste vaste reiskostenvergoeding al vóór 13 maart 2020 door de werkgever aan de werknemer is toegekend. Houd onze blog in de gaten voor het laatste nieuws over de vaste reiskostenvergoeding.

Heeft u vragen over de vaste onbelaste reiskostenvergoeding, neem dan contact op met de juristen van Frontyr via  085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl.Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stel direct een vraag online...