Bestuurderspersoonlijk aansprakelijkheid voor niet-naleven cao

 |   |  Share: 

Wanneer een cao verplicht is gesteld, behoren werkgevers deze na te komen zodat eventuele sancties vermeden kunnen worden. Vakbonden en werknemers kunnen naleving vorderen en er kunnen daarbij boetes worden opgelegd. In beginsel kan een bestuurder voor de schulden van een vennootschap niet persoonlijk aansprakelijk worden gesteld.

Persoonlijke aansprakelijkheid
Een bestuurder kan wel persoonlijk aansprakelijk worden gesteld indien hem een voldoende ernstig verwijt kan worden gemaakt niet als redelijk handelend bestuurder te hebben gehandeld. Deze aansprakelijkheid rust ook op de bestuurder van de rechtspersoon-bestuurder, dus op een indirect bestuurder, en wel hoofdelijk. Het in strijd handelen met een wettelijke regeling, waaronder dus het niet-naleven van de cao, hoeft redelijkerwijs niet verwacht te worden van een redelijk handelend bestuur. Deze niet-naleving moet willens en wetens gebeuren.

Boete
Ook wanneer er nog niet is vastgesteld dat de cao inhoudelijk niet wordt nageleefd, dien je als bedrijf verplicht de documenten aan te leven die aantonen dat de cao wél zou worden nageleefd. Anders kan er een boete worden opgelegd, waar zowel de vennootschap zelf als de bestuurder persoonlijk aansprakelijk voor is.

Heeft u naar aanleiding van deze blog vragen? Of bent u wellicht verstrikt geraakt in een dergelijke situatie?  De juristen van Frontyr helpen u hier graag mee verder. Neem contact met ons op via 085 – 773 26 66 of advies@frontyr.nl



Heeft u naar aanleiding van dit artikel een vraag? Stel direct een vraag online...